- Home
- Waarom 'hetbestewater.nl'
- Wie ben ik
- Waarom juist water
- Hoeveel water
- Wat is het beste water
- Watervitalisering
- Filteren
     - Filterkan
     - Hoogwaardige filters
     - Omgekeerde Osmose
- Contact

 
 
   

 

Waterfilteren

Filterapparatuur voor leidingwater
Voor de verwijdering van stoffen,bacteriën en medicijnen uit water is een groot scala aan filterapparatuur verkrijgbaar.

Er zijn drie hoofdgroepen te onderscheiden:
1-    Filterkannen met filtercartouches met los koolgranulaat
2-    Filterapparatuur met een enkelvoudig cilindervormig filterpatroon
3-    Filterapparatuur werkend volgens het principe van omgekeerde osmose

De apparatuur uit groep 1, de filterkannen, zijn de goedkoopste aanschaf, maar de effectiviteit van filterkannen is beperkt.
De beperkte effectiviteit komt door het los kool granulaat. De werking van kool is gebaseerd op absorptie, dus het binden van de stoffen. Bij los granulaat kan het water er snel doorheen stromen, waardoor er beperkt contact is tussen het water en het kool. Bij de cilindervormige geperste aktiefkoolfilters uit groep 2 is dat totaal anders. In de bijlage wordt dat beschreven.

De filtercartouches moeten iedere maand worden vervangen, zowel om reden van hygiëne (bacteriën) als veiligheid, omdat niet te zien is of een filterpatroon verzadigd is en zijn werk niet meer doet. Gebruik je het filtercartouche te lang, dan bestaat het gevaar dat het water slechter is dan het ongefilterde water uit de kraan.

De filtercartouches van filterkannen verwijderen wel een deel van het kalk uit het water, iets dat bij de enkelvoudige filters van groep 2 niet het geval is. Wil je dat daar wel realiseren, dan kan die apparatuur uitgebreid worden met een zgn. “kalkpatroon gebaseerd op ionenuitwisseling”.

Nadeel van de filterkannen is dat de zuurgraad van het water na filtering veranderd richting zuur water ( de Ph-waarde wordt lager).

De apparatuur uit groep 2 is filterapparatuur met een goede prijs-prestatie verhouding omdat met relatief lage aanschaf en verbruikskosten de stoffen, bacteriën en medicijnen in hoge mate verwijdert worden.

Het filterpatroon is een cilindervormig, massief en homogeen filter, vervaardigd uit zeer fijn aktief kool. Het Carbonit-monoblock - filter combineert een buitengewoon fijne filtermaaswijdte met een zeer hoog absorptievermogen. De verwijdering van stoffen, bacteriën en virussen is daarom zo effectief doordat het filter een combinatie is van een ‘mechanisch filter’ en een  absorptie filter.

   - Bij een mechanisch filter kunnen stoffen die in afmeting groter zijn dan de maaswijdte van de poriën niet passeren en worden er als het ware uitgezeefd. De buitengewoon fijne maaswijdte maakt dat bacteriën in het water het filter niet kunnen passeren.

  - Bij een absorptiefilter worden stoffen ‘gevangen’doordat ze zich binden met de aktieve stof van het filter. Dat geldt dus ook voor stoffen die kleiner zijn dan de maaswijdte van het filter.

Aktief kool is in staat veel stoffen te binden, maar dan is het vereist dat er een goed contact kan plaatsvinden tussen waterdeeltjes en het aktief kool.. Door het gebruik van zeer fijne aktief kool en het speciale produktieprocede wordt bereikt dat ook het ‘steun-’materiaal waaruit het filter is opgebouwd om het vormvast te maken absorberend is en er een zeer groot contactoppervlak ontstaat waar het water raakt aan het absorberend materiaal. Bovendien wordt het water gedwongen een lange weg af te leggen door de vaste en  zeer fijnmazige poriënstructuur waardoor het zo fijn verdeeld wordt dat het contact tussen de waterdeeltjes en het aktieve kool optimaal is. Daarom mag gesproken worden van een zeer hoog absorptievermogen van het filter.

De apparatuur kan op twee manieren aangesloten worden:

  • Plaatsing op het aanrecht, waarbij het filter door middel van een slangetje en adaptor aan de (keuken-)kraan wordt aangesloten. (de adaptor komt in plaats van het zeefje -perlator- aan het uiteinde van de kraan)
  • Plaatsing in het aanrechtkastje, waarbij het filter door middel van een T-splitsing en een flexibele slang wordt aangesloten op de koudwaterleiding. Het gefilterde water wordt door middel van een extra kraantje op het aanrecht afgetapt. De filterapparatuur is compact in de afmetingen.
Het enkelvoudige filter verwijdert geen kalk. Als dat gewenst is kan een zogenaamde twin opstelling geleverd worden waarbij het water twee filters passeert: het standaard koolfilter ( stoffen,bacteriën,medicijnen) en een speciaal “kalkfilter”.

Bij de Carbonit filters wordt bacterievorming voorkomen door de fijne porienstruktuur, terwijl het filter vanzelf verstopt als het vol raakt en dan minder of nauwelijks water meer doorlaat. Het verstopte of verzadigde filter kan gewoon met het huisvuil weggegooid worden. Filterverwisseling in het algemeen jaarlijks, maar is afhankelijk van de waterkwaliteit.

De filtermethode verwijdert stoffen zonder energiegebruik. Het water wordt door de waterdruk door het patroon geperst als de kraan wordt opengezet. Er is geen meerverbruik van water: voor een liter gefilterd water wordt een liter water verbruikt.

De zuurgraad van het water na filtering is onveranderd ( de Ph-waarde blijft gelijk aan het kraanwater).

De apparatuur uit groep 3, het osmose-filterapparaat, is qua filtering de meest effectieve oplossing. Het water wordt op molecuul-nivo door een osmosemembraanfilter geperst, zodat alle stoffen, inclusief alle zouten, mineralen en sporeelementen, heel effectief verwijdert worden.

De goede werking van dit apparaat vereist in totaal 4 filters en een watertankje dat in het aanrechtkastje wordt geplaatst. Ook hier wordt het filterapparaat door middel van een T-splitsing en een flexibele slang aangesloten op de koudwaterleiding, terwijl het gefilterde water uit het voorraadtankje door middel van een extra kraantje op het aanrecht wordt getapt. Het filterapparaat neemt aanzienlijk meer ruimte in het aanrechtkastje dan het filter uit groep 2, mede door het voorraadtankje, maar is toch nog steeds compact in te bouwen. Zeker de nieuwste ontwikkeling, de Aquaphor Osmo Morion, is zeer compact, omdat het tankje kleiner is en geïntegreerd in het apparaat. Zie hiervoor de bijlage Osmose.

Het osmosefilter is het kostbare hart van de installatie. In volgorde is het het derde filter. Eerst worden door een sedimentfilter en een aktiefkoolfilter de grovere bestanddelen gefilterd. Mede daardoor en een automatisch spoelmechanisme werkt het osmosemembraan effectief en heeft het een lange standtijd. Na het osmosemembraan wordt het water opgeslagen in een voorraadtankje. Als het kraan open wordt gezet wordt water getapt uit het voorraadtankje via een vierde filter, een aktiefkoolffilter. Dit filter wordt toegepast om reden van smaak en hygiënische veiligheid.

Het osmose membraan wordt iedere drie tot vier jaar verwisseld. De overige drie filters in het algemeen jaarlijks.

Overbodig te zeggen, maar kalk is volledig verwijderd

De filtermethode werkt normaal gesproken op de waterdruk, dus zonder energiegebruik. Bij te geringe waterdruk wordt  een pompje geïntegreerd in de installatie.

Voor iedere liter gefilterd water wordt 3 liter water water verbruikt. Dat lijkt en is natuurlijk veel, maar in relatie tot het totale waterverbruik relatief omdat het om drinkwater gaat ( 2 tot 3 liter gefilterd water per persoon per dag). Het gebruik van toiletwater is een veelvoud.

De zuurgraad van het water na filtering is neutraal ( de Ph-waarde is 7 ).        




 

 


 

 
   

© Gaia Aqua 2013