Hoeveel water
Veel wordt de vraag gesteld: hoeveel water moeten we per dag nu drinken.
Dr. Bathmanghelidj rept in zijn boek “Water, het goedkoopste medicijn”, over 8 tot 10 glazen water per dag.
Een absoluut antwoord is er niet. De behoefte aan water kan zowel voor volwassenen als kinderen individueel heel verschillend zijn. Dat heeft met het type mens zelf te maken, maar ook met het voedingspatroon dat individueel heel verschillend kan zijn. Je moet er rekening mee houden dat een gedeelte van het benodigde water uit het vaste voedsel kan komen. Met name groente en fruit bevatten veel en hoogwaardig gestructureerd water. Als dat veel wordt gegeten draagt dat in hoge mate bij aan de invulling van de dagelijkse waterbehoefte. Daarentegen werken koffie, commerciële (fris-)dranken met allerlei toevoegingen en ook bepaalde theesoorten averechts, omdat ze een uitdrogend effect hebben.
Per dag kan de waterbehoefte individueel dus heel verschillend zijn, omdat ieder individu anders reageert op temperatuur, inspanning, stress etc. etc.
Eenduidige richtlijnen voor een hoeveelheid water per dag zijn dus dubieus en werken dogmatisch handelen in de hand en leiden wellicht tot onnodige frustratie. Het is beter in de gaten te houden dat er regelmatig gedronken wordt en dat bij kinderen zeker te stimuleren.
Gemiddeld bestaat een mens voor 65 % van zijn gewicht uit water. Voor een baby is het ca 80 %. Vanaf de volwassen leeftijd loopt het watergehalte terug en voor iemand op hoge leeftijd is het nog ca. 50 tot 55 %. Opmerkelijk is dat onze levensstijl deze afname van het watergehalte kan versterken. De (gedeeltelijke) vervanging van de dagelijkse behoefte van een volwassene aan ca 2 tot 2,5 liter water door koffie, alcohol en andere kunstmatige dranken, onttrekken het lichaam water.
Vanaf het begin van de zwangerschap moet de aanstaande moeder zich al rekenschap geven van een grotere waterbehoefte, zowel voor zichzelf als het kind. De ochtendmisselijkheid kan daarmee verminderd respectievelijk voorkomen worden.
Voor het opgroeiende kind is water ook erg belangrijk. Een tekort aan water kan binnen enkele uren een moe en slap gevoel geven. Daarnaast gaat het geestelijk prestatievermogen achteruit. Als je niet genoeg drinkt merk je dat je niet alleen dorst krijgt, maar je raakt er ook sneller door geprikkeld, je kunt er duizelig van worden en je er uitgeput door voelen. Je kunt er hoofdpijn en spierkrampen van krijgen, misselijk van worden en een te snelle hartslag van krijgen.
Omdat jonge kinderen het niet kunnen aangeven als ze last van deze symptonen hebben moet je als ouder dus rekening houden met de mogelijkheid van watertekort en er zeker goed voor zorgen dat ze niet uitdrogen.
Voor volwassenen geldt dat net zo! Reageer niet alleen op een dorstgevoel of een droge mond.
Voor ouderen is het nuttig te weten dat het dorstgevoel het steeds meer af kan laten weten. Het is dan noodzakelijk bewust water te gaan drinken!
Zorg dat er over de hele dag verdeeld rijkelijk water gedronken wordt!
Noot: Helaas heb ik de ervaring dat er een grote groep mensen is die het tegenstaat om kraanwater te drinken. Vaak na een paar slokken staat het tegen. Gelukkig hebben ik ook de ervaring dat dat probleem was opgelost als het kraanwater gevitaliseerd werd